Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
dogašaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite ļæ½ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemljiļæ½nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Kratke priče Laprdanje i pričanje, maštanje i sjećanja
Štorije iz Stričeve kužine


Kako oguliti švoju – 4. dio

Piše: Stric

Vidim Aleka kako me gleda i opet mu dajem znak glavom da navali na «malu Vandu». Tek je sad vidio da mu dajem mote i polako krene prema nama. Taman se i glazba promjenila na treskavac, pa sam iskoristio priliku da kažem Vandi da upozna mog frenda s cimericom, ali «Mala Vanda» je uskočila k nama prije nego je stigao Alek, pa sam ja, kao «ravnoteže radi», pozvao i njega da nam se priključi i upoznao ga s «Malom Vandom».

Uglavnom smo skoro do kraja čage plesali s Vanda&Vanda cimericama. U stvari ona manja se zvala Goga i išla je u neku višu medicinsku školu. Pol sata pred fajrunt Vanda&Goga su rekle da moraju doma jer im zadnji bus za doma, a to je negdje ispod Sljemena, vozi za pol sata. Otperjaše uz jedan smješak i «ęao» i ostaviše dva velika lovca, dvije bwane, da se sami vraęaju u svoje gajbe. Dobra nam kob lovci. Fuj i bljak ...

Ipak nam to nije slomilo lovački duh. Odmah smo počeli planirati generalnu probu za Vanda&Goga duo. Spremamo švoje, blitvu s krompirom i zelenu salatu, putaricu, i zovemo cimerice na ručak. Ali prije toga moramo i sami probati spremiti «oguljene švoje». Jedino je problem što ne znamo kako oguliti švoje. Mislim na listove, da ne bude zabune. To su ribe.

Nema veze – sutra ujutro idemo na Dolac po švoje pa ęemo nešto iskemijati. To spremamo kod Aleka doma, jer mu nema gazdarice, a ima veliku kuhinju i sav potreban alat i suše. Našemo se pod urom na Trgu u devet sati ujutro.

Devet? Ajde dobro, bolje u deset. Ali bez Patate i Proke, važi? Važi.

Nedjelja je bila malo manje ljigava od subote, u meteorološkom smislu, pa mi je valjda to pomoglo da se ujutro ustanem na vrijeme i dogegam se do ispod ure na Trgu čak deset minuta prije roka. Ti bokca, pa nedjeljom ujutro pod urom je cijela regimenta koja ima dogovoreno s nekim. Kaj ne bi mogli stavit još koju uru po trgu da se smanji gužva? I auti su se muvali tuda, ne baš ispod ure ali preko Trga pa Ilicom dalje. Ako niste znali preko Trga su u to pretpotopno doba furali auti.

Alek je stigao točno na vrijeme. On dolazi uvijek na vrijeme. To mi se sviša, jer ja dolazim uvijek prije. Za svaki slučaj.

Krenuli smo na Dolac i uspjeli se ophrvatii kumicama koje su tu ispred Dolca prodavale grinceke i «domaęe» cvijeęe. Nisam si mogao ni zamisliti kakvo je neko drugo cvijeęe moglo rasti po vrtovima tih kumica.

Zapalili smo drito u ribarnicu. Znao sam otprilike gdje je, ali nisam nikad bio u njoj. Sada idem prvi put, ali upadam odlučno i kao nekakav stari znalac ravno prema pultu sa švojima. Vidio sam ih do sada samo na žaru dekorirane s limunom i lešo blitvom, ali se činilo da se ne razlikuju previše od ovih. Nije bilo limuna, ali je bilo stidljivo dekorirano s peršunom, pa je ipak imalo neki zeleni ugošaj. Pa i ne razlikuju se. Sve dok ih ne uzmeš u ruku. Bljak.... to je ljigavo i sklisko.

- Prosim lepo četri švoje – velim kumici, koja prodaje švoje i za koju nisam siguran da je ikad bila na moru.
- Kaj? – frkne kumica. Isto k'o i Vanda sinoę.
- Četiri lista, molit ęu lijepo. Veęa. – ispravim se i brojčano i gramatički i hrvatski.
- Zajebant junferaš ? – veli kumica.
- Kaj ? – sad blenem ja.
- Niš. Bute uzeli i grinceka? – pita kumica. Eto zašto služi dekoracija, da je podsjeti da uvali i grincek.

Valjda je vidjela da sam zelen po pitanju švoja, jer je primjetila kakvu sam facu napravio kad sam skužio da su švoji ljigava stvorenja. Ali šta joj znači ono «junferaš», pa nije vrag da mi se vidi? Ili je mislila na Aleka? Vražija baba. A možda mi se i uvaljuje. Ma nije moguęe!? Pa metuzalem ima skoro četrdeset godina. Isusek strah me i pomisliti. Ma, ne, ne!! Ali svašta prozuji čovjeku kroz glavu u takvim trenucima.

nastavak

copyright © PULA-online.com

16.12.2010.: 1172


08.12.2003.
povratakKratke priče štampanje broj čitanja:  4435 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaƃā€¦Ć‚Ā” trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaƃā€¦Ć‚Ā¾a.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: