Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Kratke priče Laprdanje i pričanje, maštanje i sjećanja
Štorije iz Stričeve kužine


Kako oguliti švoju – 5. dio

Piše: Stric

Platili smo švoje i na odlasku sam šeretski namignuo kumici i veselo frknuo guzovima da je još malkice potpalim, pa smo na brzaka izletili iz ribarnice. Vražija baba.

Onda smo zapalili po Dolcu tražeći blitvu. Ona je slijedeća na spisku koji sam sinoć složio da slučajno ne zaboravimo nešto. Spisak s četiri stavke : švoji, blitva, krompir i zelena salata. Ulje i maslinovo ulje ima Alekova gazdarica. Ona je Bracanka. Valjda nije negdje na boci označila koliko je ulja ostavila kad je kreula malo doma na Brač, da vidi mater i oca. A more bit da se i uda, pa Alek dobije nogu, znala je pripritit Aleku kad popije dva tri gemišteca. Moš mislit, imala je preko 60 godina i bila je najvjerojatnije još junferica, a još uvijek je čekala svog mornara.

Našli smo blitvu.


- Dvadeset deka blitve, prosim lepo, - velim kumici koja sva smrznuta cupka iza pulta. Valjda se ova neće nabacivat.
- En ti jarca, a šta će ti toliko? Za zeca? – veli kumica. Ova je neka bliže moru, zadarsko zaleđe ili nešto slično.

Eto ne možeš ni blitvu kupit a da te ne zezaju.

- Nije za zeca nego za nas dvojicu.- frkćem sad ja pomalo.
- Ajde dobro, vrag vas izija i vas i blitvu. – veli Anđa. Mora da se tako zove.

Kad je stavila na vagu 20 deka skužio sam da je to ipak premalo. Alek mi od iza šapće na uho da zna da se blitva dosta stisne kad se kuha. On ima vrt i to sigurno zna jer njegova stara često zna reći da je Ťod one gomile ostala samo šačicať.

- Ajde stavite kilu. – velikodušno podižem licitaciju. Nije beg cicija.
- A vide ljudine, al' si se iskaza! – uvaljuje mi se sad i Anđa. Koji im je klinac? Ili je to svaki dan tako? Mora da ja tako djelujem na njih, hoću reć' na žensku čeljad poljoprivrednog backgrounda. Da ne rečem seljanke, da se slučajno ne ufende.

Kad je stavila na vagu kilu blitve mislio sam da će me šlag trefit, kak' veli moja gazdarica, i činilo mi se da će ipak pola od toga otići na neke zečeve. Pa to je jedna gomiluskara verdure za koju nisam ni znao kako s njom ući u tramvaj. Ali Anđa je to nekako zgurala u nekakav ogromni škanicl de šekonda man i stavila mi to u ceker koji smo ponijeli od doma. Jest da ne izgledamo baš kao neki jebozovni kitovi s cekerom u ruci i svesrdno se nadamo da tako rano na Dolcu nema nikoga tko bi nas mogao vidjeti u tako ne-macho pozi. Alek, pa mi radimo greške u koracima ko kakvi brucoši-junferaši. Dobro nas je ošacovala ona iz peškerije. Vraga izila.

Kupili smo kod Anđe i krompir i salatu i ja, kao iskusni trgovac, uspio sam joj spustiti cijenu, pa smo sve skupa ušićarili pol gemišta.
Ti bokca, pa nisam stavio vino na spisak. Ne možemo i to uzeti od Alekove gazdarice. Ajmo u Konzum. Nismo imali dilemu tipa Ťšta se pije uz švoje, pinot, malvazija ili nešto treće?ť. Našli smo samo graševinu. Kutjevsku. U stvari nije ni bilo nekog velikog izbora. Cvičeki i slično.

Napokon smo sve imali i krenuli doma. Fala dragome bogecu. Već sam gladan Ťkome un kanť. Tako je znao govoriti moj frend Deni. To je u stvari bilo sve šta je znao od talijanskog. Sorry, s vremena na vrijeme, znao je reći i Ťtuto kapitoť. E sad, šta je umjetnik htio time kazati i poručiti pučanstvu to nikad nisam kužio. Valjda da je sve pic-pic tj. da je sve štima i da je sve kako treba biti. A on je stvarno bio umjetnik – glumio je po TV serijama i u nekim filmovima uloge znatno značajnije od statista. Bio je faca, imao je ime i na špici – gradskoj i filmskoj.

copyright Š PULA-online.com

5.9.2008. : 530


16.12.2003.
povratakKratke priče štampanje broj čitanja:  3836 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: