Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Premantura na vrhu Istre
Park prirode - rt Kamenjak


Kamenjak je najjužniji dio Istre, poluotok je to dugačak oko 9 km, vrlo razvedene obale duge oko 30 km prepune uvala, uvalica, rtova i plaža. Isprepleten je mrežom prasnjavih neasfaltiranih puteva i staza koji vode i do najzabačenijih dijelova.

Prekriven je uglavnom niskim raslinjem i makijom uz nešto borove šume i oranica. Na krajnjem jugu nalazi se sami rt Kamenjak, a u blizini, na moru prema zapadu, je i svjetionik Porer koji se nalazi na istoimenoj hridi. Sagrađen je 1846. i visok je preko 30 m. i prekrasan je primjer kamene gradnje jadranskih svetionika još iz razdoblja vladavine Austro-Ugarske. U blizini Porera nalazi se i otočić Fenoliga (ponekad ga nazivaju i Tanjur) na kojem možete vidjeti otisak stope dinosaura, a sami je otok specifičnog oblika jer neodoljivo nalikuje na prevrnuti tanjur.


Nesto južnije je i plićina Albanež (neki je nazivaju i Perikulož) uz koju se nalaze dobra mjesta za udičarenje i ribolov na dubinsku i površinsku ribu. Često cete loveći ribu u tom području vidjeti kako se oko vas brčkaju delfini i kako riba divlje bježi pred njihovim nasrtajima.

Rt Kamenjak

Kod kupanja u području južnog Kamenjaka treba obratiti naročitu pažnju na jake morske struje koje su u stanju u hipu odvući neoprezne plivače daleko od obale. Izmjena plime i oseke na tom području stvara snažne struje koje nastaju upravo zbog plićina. Masa vode koja iz dubine od 40-tak metara ide s plimom, odjednom nailazi na plićine od 2-3 metra i tu višestruko ubrzava struju morske vode, što moze biti opasno za kupače, ali i za one koji vole leškariti na luftmadracu ili gumenjaku bez motora... Zato se tu preporuča poseban oprez.

Copyright Š GEOFOTO [ www.geofoto.hr ]

To je ujedno i područje u kojem se i danas love najbolje rakovice - granci. Premanturski ribari su bili poznati po lovu na grance. Svoju lučicu su napravili u uvali na zapadnoj strani Kamenjaka južno od sela, te se danas naziva uvala Polje. Nekada se zvala uvala Svetog Martina i tu su se održavale prve ribarske “Fešte od raki”. Uglavnom krajem mjeseca travnja ili početkom svibnja, kada i prestaje sezona lova na rakovice, održavala se Festa od raki. Mještani su se znali skupiti u uvali, donijeli su svaki šta je mogao, ali obavezno i vino, ribari su dali “rake”, ložili su velike vatre u koje su ubacivali žive rakove i jeli ih tako pečene. Kažu “stari” da nikada nije bilo tako slatkih raki kao onda. Bili su ti premanturski granci poznati i cijenjeni diljem veneta, pa su ih ribari znali odvoziti, držeći ih žive u vršama, i za Veneciju – i to na vesla. Tako kaze priča nasih starih...

Mala Kolumbarica

Na Kamenjaku nema čvrstih objekata, osim par vojnih instalacija koje su tu uglavnom još od Austro-Ugarske. Kamenjak je do prije dvadesetak godina bio uglavnom oaza domaćih kupaca i upućenijih stranih turista, a dio godine je bio zatvoren zbog vojnih vježbi. Razvojem turizma povećao se i broj posjetitelja, što je rezultiralo nakupljanjem velikih količina smeća i ugrožavanjem okoliša. Pogotovo je devastiran priobalni dio na zapadnoj obali, gdje su brojni “sezonski” vlasnici izgradili betonske temelje za svoje kamp kućice, izbušili “bunare”, isjekli šumu koja im je “smetala”, a neki su na samome vrhu Kamenjaka u neposrednoj blizini Kolumbarice izgradili i prave zemunice u debelim naslagama zemlje crljenice.

Rt Kamenjak

Pogled iz Safari bara

Zbog efikasnije zaštite od takvih i sličnih devastacija, 1996. godine Kamenjak je proglašen zastićenim krajolikom te je brigu o njemu preuzela javna ustanova "Natura Histrica". Odonda se ulaz vozilima naplaćuje, te se s povećanom pažnjom vodi briga o odvozu i prikupljanju smeća, uređenosti i preglednosti puteva te "divljem" kampiranju.


Više fotografija sa Kamenjaka možete pronaći u našoj foto galeriji u kategoriji Rt Kamenjak.

22-01-2012 : 62643


15.10.2002.
povratakPremantura štampanje broj čitanja:  148507 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: