Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Zdravlje vodite zdrav život
Trzajna ozljeda vrata


Zrzajna ozljeda vrata nastaje najčešće ovako...

Trzajna ozljeda vrata jedna je od onih ozljeda koje su svojevremeno bile toliko "popularne" da se o njima moglo čuti u raznim medijima. Kao što to obično biva s događajima o kojima se ljudi vole informirati, glavni razlog pojačanog interesa bio je - novac.

Trzajna ozljeda vrata najčešće se događa kao posljedica prometnih nesreća, i to kada u automobil "žrtve" straga uleti drugi automobil. U ovom slučaju, najbolju dodatnu zaštitu u prometu predstavljaju zračni jastuci, koji mogu zaustaviti polijetanje glave prema naprijed.

Pucanje bičem

Whiplash injury (eng. pucanje bičem) kako glasi engleski naziv ove ozljede, možda najbolje opisuje mehanizam na koji ona nastaje: pod utjecajem naglog zaustavljanja kretanja tijela, glava zbog sile inercije ostaje na mjestu u odnosu na torzo, pri čemu dolazi do hiperekstenzije (savijanja prema nazad) vrata, nakon čega glava poleti prema naprijed, što nazivamo hiperfleksijom. Čitav taj događaj traje manje od sekunde, a posljedice su mnogobrojne. U tom procesu dolazi do istegnuća vratnih mišića, žila i živaca koji izlaze iz kralježničke moždine, a ponekad dođe i do ozljede samih kralježaka, uključujući i diskove koji se nalaze između kralježaka.

Trzajna ozljeda vrata najčešće se događa kao posljedica prometnih nesreća, i to kada u automobil "žrtve" straga uleti drugi automobil. U ovom slučaju, najbolju dodatnu zaštitu u prometu predstavljaju zračni jastuci, koji mogu zaustaviti polijetanje glave prema naprijed.
Osim prometnih nesreća, trzajna ozljeda vrata prati i brojne sportove, kao što su jahanje, hokej, boks i drugi kontaktni borilački sportovi. Gužva u malom prostoru

Gužva u malom prostoru

Nakon što su doživjeli trzajnu ozljedu vrata, ozljeđenici se žale na bolove u vratu, koji se mogu pojaviti odmah ili, što je češće, s odgodom od nekoliko sati ili dana, pa čak i tjedana. Ostali simptomi ove ozljede uključuju glavobolju, osjećaj ukočenosti u vratu i zatiljku, vrtoglavicu, parestezije (osjećaj trnjenja ili probadanja) u rukama, bol u ramenu, bol u leđima, poteškoće s gutanjem, kao i promuklost te smanjen opseg pokreta glave zbog ozljeda vratnih mišića. Osim ovoga, stomatolozi upozoravaju da vrlo često ozljeđenici imaju problema sa otvaranjem čeljusti i žvakanjem. Svi ovi simptomi proizlaze iz činjenice da je vrat kompleksna struktura, u kojoj se nalaze kralježnica, kralježnička moždina, jednjak, dušnik, žile, živci i mišići, te još neke anatomske strukture koje nam u ovom trenutku nisu predmet rasprave. Nastala sila nateže ove strukture, pri čemu dolazi do brojnih tzv. mikroozljeda.

Više o svemu pročitajte na : (www.plivazdravlje.hr )

(Izvor: www.plivazdravlje.hr )

02.02.2008.
Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
povratakZdravlje