Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Zdravlje vodite zdrav život
Lipomi


Lipomi su najčešći dobroćudni tumori potkožnog tkiva. Građeni su od zrelih masnih stanica koje su normalna sastavnica potkožnog vezivnog tkiva. Lipomi imaju sve karakteristike dobroćudnih tumora. Oni rastu polako, često su okruženi ovojnicom koja ih razdvaja od zdravog tkiva, ne izazivaju simptome osim ako zbog rasta vrše pritisak na okolno tkivo.

Pod mikroskopom vidimo da su lipomi građeni od nakupina zrelih masnih stanica. Međutim, one se razlikuju od normalnih masnih stanica u nekom biokemijskim karakteristikama. Naime, u njima je nađena povećana razina enzima lipoprotein lipaze. U lipomima se mogu pronaći i nezrele stanice. Kako normalna stanica počinje nenormalno rasti i kako nastaje tumor? Objašnjenje treba tražiti u činjenici da je više od 60 % lipoma građeno od stanica kod kojih je nađena specifična kromosomska promjena.


Koliko često se javljaju i kod koga ih nalazimo?

Lipomi su najčešći tumori vezivnog tkiva upoće. U jednoj studiji Skandinavske populacije nađeno je da čine 43% tumora vezivnog tkiva. Mogu se pojaviti u bilo kojem životnom dobu, ali ih najčešće nalazimo kod mladih i odraslih.

Lipomi mogu postojati kao pojedinačne tvorbe (solitarni lipomi), a možemo ih u većem broju naći kod ljudi kod kojih postoji nasljedna predispozicija. Ovo stanje naziva se lipomatoza. Žene su češće pogođene ovim poremećajem.

Kako prepoznati lipom? (Izvor: www.plivazdravlje.hr )


24.03.2007.
Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
povratakZdravlje