Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Osobni stav
Ke že, xe ?!


Armando Černjul u Vjesniku:

Zašto Hrvatski sabor ne odgovara na talijanske klevete i uvrede o fojbama i egzodusu

Dobro je došao svaki tekst o tzv. esulima, fojbama i koncologorašima, pa tako i »Zašto šuti službena Hrvatska: Esuli, fojbe i konclogoraši« Josipa Grbelje (Vjesnik, 27. veljače 2004.). Međutim, Grbelja nije u pravu kada tvrdi da se o esulima i fojbama daje mnogo prostora u hrvatskim medijima, a da su o žrtvama fašističkih logora iz Drugog svjetskog rata progovorili samo rijetki.

Prije svega, fašistički logori bili su prisutni u jugoslavenskoj i hrvatskoj historiografiji, a o njima se pisalo u hrvatskim medijima. Što se tiče bivših logoraša koji su tražili odštetu također se pisalo i trebalo bi govoriti i pisati dokle god se taj problem ne riješi.
No začuđuje da se autor okomio na hrvatske medije zbog objavljenih napisa o tzv. esulima i fojbama.
S obzirom na to da on nije samo novinar i publicist, nego i doktor znanosti, trebao bi znati, kada je odlučio pisati o tim temama, da nisu posrijedi samo tzv. esuli (tzv. prognanici) nego i profugi (bjegunci, izbjeglice). Nije, nažalost, jedini u hrvatskom novinstvu i publicistici koji rabi taj termin. To, dakako, odgovara Talijanima, jer se time potvrđuje njihova teza o tomu da su protjerani iz Jugoslavije odnosno Hrvatske i Slovenije.


Problem je u tomu da se u Italiji u najvećem broju tiskanih knjiga i publikacija, novinskih tekstova, televizijskih i radijskih emisija o fojbama i egzodusu falsificira novija povijest, te vrijeđaju i kleveću pojedinci, pa i čitavi narodi!

Iako je riječ o dvjema tragedijama jugoslavenska historiografija je šutjela, a predugo se čeka pisana riječ hrvatskih povjesničara. Osim toga, talijanski povjesničari, pisci, novinari, političari i drugi nostalgičari taj tragični dio talijanske, hrvatske i slovenske povijesti za zločine u fojbama i egzodus okrivljuju jugoslavenske komuniste i Titovu vojsku, »titine«, kako zovu titoiste.

Nedavno je službena Italija prihvatila da je u fojbe (jame) u Italiji i Jugoslaviji, odnosno u Hrvatskoj i Sloveniji bačeno 17 tisuća Talijana, te da je iz Jugoslavije (Hrvatske i Slovenije) prognano 350 tisuća Talijana. Štoviše, veljaču 2004. pamtit ćemo i po tome da je talijanski parlament većinom glasova donio odluku da se 10. veljače proglasi nacionalnim Danom sjećanja na žrtve fojbi i egzodus istarskih, riječkih i dalmatinskih Talijana. Zar nije simptomatično da je Italija proglasila Dan sjećanja na žrtve fojbi i egzodus, a njeni su građani – fašisti u Drugom svjetskom ratu samo na tlu bivše Jugoslavije (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora) ubili oko tristo tisuća ljudi! Nisu to izmislili Hrvati, Slovenci, Bošnjaci, Srbi, Crnogorci i Talijani koji su se borili protiv nacifašista nego su to podaci koji se čuvaju u arhivu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Budući da su navedene brojke jako preuveličane i do danas nije ustanovljeno koliko je osoba ubijeno i bačeno u jame, a među žrtvama bilo je Hrvata, Nijemaca i drugih, što nije napisano u talijanskom zakonu, o toj temi treba pisati.

nastavak (Izvor: Vjesnik.hr )

22.03.2004.
Došlo je do greške sa otvaranjem baze podataka!
povratakOsobni stav