Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Zdravlje vodite zdrav život
Spondiloza


Što nam je više godina "na leđima", veća je šansa da se na rubovima međukralješčanih koluta pojave koštani kljunovi. Pokazatelj su spondiloze, koju prati bol kod sjedanja, ustajanja, hodanja...Pod teretom godina često prvo "popusti" upravo kralježnica. Iako je najčešće pogađa spondiloza, simptomi te degenerativne promjene kralježnice ponekad mogu zbuniti čak i liječnika.

Naša se kralježnica sastoji od 33 do 34 kralježka koji su povezani međukralješčanim kolutima, diskusima. Ispred i iza trupa svakog kralješka protežu se duge sveze, ligamenti, koji su s jedne strane "nalijepljeni" na trup kralješka, a s druge na diskus. Što nam je više godina "na leđima", to se diskusi više stanjuju pa kralješci postaju labilni, nestabilni. Zbog te nestabilnosti dolazi do pojačanog istezanja ligamenata i okoštavanja njihova hvatišta, a kao posljedica pojavljuju se koštani kljunovi na gornjim i donjim rubovima kralješaka. Oni mogu biti toliko veliki da spajaju trupove kralješaka. Ti su kljunovi glavno obilježje spondiloze.


Bolni dio priče

Da situacija ne bi bila jednostavna, usporedo s navedenim promjenama dolazi i do izobličenja na pokrovnim plohama kralješaka i tzv. malim zglobovima. Tu najčešće počinje "bolni" dio priče. Naime veliki kljunovi na rubovima kralješaka obično ne izazivaju bolove. Njih izazivaju znatno manji kljunovi na malim zglobovima, koji su smješteni u vrlo uskim koštanim kanalima, uz korijenove živaca.

Nije čudno kad se zna da je kralježnički kanal koštani oklop u kojem se nalaze vrlo osjetljive živčane strukture, bogata mreža krvnih žila, veliki broj ligamenata i sličnih vezivnih tkiva. Budući da labavost kralješaka uzrokuje nefiziološka naprezanja, upalne promjene i pritisak na krvne žile i živce, pojavljuju se bolovi. Stoga nestabilna kralježnica koja je posljedica labavih kralješaka, izaziva bol u leđima pri svakoj promjeni položaja tijela, hodanju, ustajanju sa stolca, sjedanju... Najveći je problem što djelomično poznavanje simptoma spondiloze kralježnice može biti krivac loše dijagnoze, a to znači i krivog načina liječenja te produljenja patnji bolesnika.

Kriva dijagnoza (Izvor: www.plivazdravlje.hr )


11.05.2007.
Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
povratakZdravlje