Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
zanimljivosti zanimljivosti
PULSKA KRAVATA


USPJEŠNO IZVEDENA SPEKTAKULARNA UMJETNIČKA INSTALACIJA “KRAVATA OKO ARENE”

Nakon dvogodišnjih priprema, u subotu, 18. listopada, u popodnevnim satima, oko pulske Arene svezan je čvor najveće kravate na svijetu. Autor ove grandiozne Umjetničke instalacije je prof. Marijan Bušić, ravnatelj neprofitne ustanove Academia Cravatica, koja promiče kravatu kao dio hrvatske i svijetske kulturne baštine. Koordinator tehničke izvedbe Instalacije je Mladen Marinović, glavni dizajner tvrtke Potomac-Croata. Projektanti idejnih i izvedbenih studija su mr. sc. Damir Čorko (za dio Kravate koji obavija Arenu) i dr.sc. Bruno Čalić (za konstrukciju čvora i nosivih konstrukcija izvan Arene). Nosilac projekta Umjetničke instalacije je Academia Cravatica, a suorganizator projekta je Grad Pula.


Ova svjetska “mega-kravata” je nevjerojatno velikih dimenzija: duga je 917 metara, a najveća širina donjeg dijela kravate je 25 metara. Sam čvor kravate je 15 metara dugačak, u svojoj najvećoj širini 16,5 metara širok, a u najužem dijelu 5,4 metara širok. Izvedba Umjetničke instalacije započela je još u utorak ujutro, kada su alpinisti splitske udruge “Spirit”, penjući se po Areni, počeli postavljati “mrežu” oko Arene, kako bi na nju mogli pričvrstiti kravatu. Nakon dva dana tog posla, više od stotinu pulskih srednjoškolaca, raspoređenih oko Arene, pridržavalo je Kravatu, do su je alpinisti polako podizali prema vrhu Arene.

Najteži posao-vezivanje čvora Kravate-počeo je u subotu ujutro. U kasnim popodnevnim satima, točnije oko 17,30 sati, čvor je bio vezan i Kravata razvijena u svoj svojoj širini i stitinama metara dužine preko pulskog parkirališta Karolina. Čitavo to neobično zbivanje od ranog jutra radoznalo su pratile stotine građana i turista, a u popodnevnim satima bilo ih je nekoliko tisuća. Taj svjetski kulturalno-medijski spektakl izazavao je i veliku pozornost domaćih i svjetskih medija , od kojih desetak TV kuća, među njima i svjetske TV kuće CNN i ARD.

n a s t a v a k (Izvor: www.academia-cravatica.hr

19.10.2003.
Došlo je do greške sa otvaranjem baze podataka!
povratakzanimljivosti