Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Stričeva kuharica Mala kuharica za muškarce i papučare
Kiseli kupus sa suhim mesom


null

Evo jednog izdašnog obroka za hladne dane koji slijede.
To su moji Ličani našli način kako da se ne umore previše i da dobro iskoriste ono što najbolje uspijeva u Lici. A to je krompir i kupus. Naravno da kiseli kupus ne raste kisel – treba ga ukiseliti. To je opaska za one mlađe koji ne znaju kako kiseli kupus “dolazi na svijet”. Suho meso isto tako ne uspijeva samo od sebe. Kada se govori o suhom mesu onda ja ovdje podrazumjevam suho svinjsko meso. Može biti i suha bravina (ovčetina), ali ne u ovome receptu danas. Danas kuhamo samo sa svinjetinom.

Za ovo će vam jelo trebati odprilike 1 do 1 ½ kg kiselog kupusa. Ribanog, nikako onog u glavici. Taj čuvajte za sarmu. Idu Božić i Nova godina, eto ih začas pred vratima, a vi bez kupusa za sarmu?! I šta ćete onda ? Snaći ćete se pa otići do rodbine i susjeda. Valjda je netko od njih stavio sarmu? Ne nadajte se da nije. To doba godine vam nije „oštarija tours“ već vam to dođe kao „festival sarme“. Gdje god da banete nude vas sarmom jer je i njima došla već do nosa. Ne znaju skuhati za jedan-dva ručka, nego kad se kuha onda to mora biti u veš loncu ( za one mlađe : to su oni veliki pocinčani lonci u kojima se nekad, dok nije bilo veš-mašina iliti perilica, iskuhavao bijeli veš – gaće, kanotijere,…). Uglavnom svatko ima “najbolji” recept za sarmu i za svaku morate reći da je jakooo dobra jer se nikad ne zna kako će kuharica prihvatiti neki manje uvijerljiv način hvaljenja sarme. A i nije pristojno – ljudi vas nahrane a vi se onda kreveljite kao da vam nije prijalo…

Od svinjskih delicija treba vam oko 30 dkg suhe i prodimljene slanine (one Dalmatinske – nikako kraške). Eto ideje za Likote. Proizvodite Ličku slaninu. Takve nigdje nema osim u Lici po seoskim kućama. A ja je se sjećam kao posebne poslastice.

Osim slanine treba vam i jedan sušeni „buncek“ – svinjska koljenica. Cijela.

Kupus isperite hladnom vodom tako da ne bude prekisel. Moja vam je preporuka da ga kuhate u express loncu. Manje plina/struje se potroši, a i ne morate stajati nad loncem cijelo vrijeme kao kvočka nad jajima. Kuha se samo. Dolijte vode tek toliko da za pola prsta prekrije kupus, u sredinu stavite buncek koji ste prethodno dobroooo oprali, a oko bunceka poslažite komade one dimljene slanine (nju ste prethodno trebali narezati na krupne komade – veličine npr. Zdenka sira . Samo veličine, a ne i oblika. ). Zatvorite lonac i stavite na jaku vatru dok zakuha. Kada se lonac javi i počne “pištati” ne znači da je stigao vlak. To express lonci vole praviti šale…Smanjite vartu pod loncem i od tog trenutka neka kuha oko 35-40 minuta.

Kada mislite da je to sve kuhano otvorite lonac tako da ga stavite pod hladnu vodu i držite ga tako dok ne “ispusti dušu”, odnosno dok ne ispusti jedan zvuk sličan pištavom izdahu. Sada ga možete otvoriti. Sve unutra još kuha, ali vi provjerite da li je buncek kuhan. On je najvažniji – to je najskuplji komad u loncu. Ako nije kuhan stavite sve ponovo na vatru još desetak minuta (zaklopljeno).

Uz kupus obavezno servirajte krompire kuhane s korom. Krompir kuhajte tako da bude vruć (ne mlak nego vruć!!!) kada ga poslužite. Koru prije posluživanja ogulite. Pa dobro šta vam ja baš sve moram reći. Neću više. Ali znajte da se to jede viljuškom i nožem. Nikako onim kosookim štapićima.

Dobar tek želi vam Li-Čan-In.

copyright Š PULA-online.com

4.3.2012. : 5476


28.02.2003.
povratakStričeva kuharica štampanje broj čitanja:  31777 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: