Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
More Eseji i priče o moru
LUBIN - ZIMSKI CAR


Piše: Domagoj Čavlović

Ako carom riba nazivamo zubaca, onda bih titulu zimskog cara cara dodijelio lubinu - ribi koju je u podvodnom ribolovu teško uloviti dvaput na isti način.

Kod ove, svima nam dobro poznate (i vrlo ukusne) ribe, vrijedi pravilo da nema nikakvog pravila. Lovio sam ih po svim vremenskim uvjetima - jugu, buri, maestralu, na svim terenima od otoka do lučica, u vrijeme plime i oseke. Jedan vrlo bitan detalj, koji se ističe je da ove ribe vole valovito i zamućeno more.

Način lova je uglavnom na čeku, a nerijetko se mogu ukazati prilike i šuljanjem kroz plićak.
Njegovo ponašanje je uglavnom nepredvidivo, tako da se jako često dogodi da vas riba iznenadi smjerom dolaska ili čak dubinom. Dolazi iz plitkog ili dubokog, a ponekad i plivajući "u pola mora".


Hrana mu je sitnija riba, tako da se voli kretati na rtovima, iako voli i uvale lučica, pogotovo one koje posjećuju plivarice ili koče, što ujedno znači i lagani obrok.

Njegovo kretanje kroz more djeluje vrlo samouvjereno, a kao pravom predatoru ribe mu se doslovno miču s puta. Često zna iznenaditi ribolovca svojim direktnim dolaskom na pušku velikom brzinom, a tada hitac mora biti izveden dok se riba još kreće prema roniocu, kada joj je vizualna površina najmanja. Takvi hici su mi posebno dragi, ali i najzahtjevniji. Ipak, posebni je gušt dobiti bracu "na ražanj". Lakši način je u slučajevima kada on samouvjereno i konstantnom laganom brzinom dolazi pred lovčevu pušku okrenut bokom pokazujući svoju eleganciju pokreta i prekrasni profil s namrštenom facom koja plaši sve pred sobom.

cijeli članak (Izvor: www.efsa.hr/ )

19.04.2009.: 1892

17.05.2007.
Došlo je do greške sa otvaranjem baze podataka!
povratakMore