Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
More Eseji i priče o moru
GLAVONOŠCI - Lignja

Naziv: LIGNJA, kalamar, liganj
(Decabrachia)

Latinsko ime: Loligo vulgaris
Talijansko ime: calamaro
Englesk ime: squid
Njemačko ime: Kalmar

Opis i način života: Glava lignje s velikim očima izgleda kao da je odvojena od trupa. Usta s jezikom i dvije čeljusti okružena su s osam kraćih i dva duga kraka kojima napipa i hvata plijen. Da se plijen ne bi oteo na krakovima ima jake prijanjalke.
Kreće se velikom brzinom na jednu vrstu mlaznog pogona – usisava vodu i naglo je izbacuje prema nazad. Kao i manje-više svi glavonošci, posjeduje jednu žljezdu koja izlučuje crno-smeđu tekućinu (sepiju) koju izbacije kada je neprijatelji napadne, te na taj način zamuti vodu i svojim mlaznim pogonom brzo nestane sa mjesta okršaja.

Trup joj je nalik na vretenastu vrećicu kojoj su na stražnjem dijelu smještene dvije široke trouglaste peraje. Boju tijela je tamno ljubičasta, a naraste do 40 cm. Živi u Atlantiku i Sredozemlju. U Jadranu znade obitavati i na dubinama do 400 m .

Lovi se pomoću peškafonda - pušće (varalice u obliku ribe) koja se spusti iz barke do morskog dna, podigne oko 1 metar i naglim potezima nastoji se uhvatiti lignja koja se baca na varalicu. Isto tako lovi se i panulom.

Gastronomske osobine: Veći primjerci imaju bijelo i vrlo ukusno meso. Najčešće se priprema prženjem ili na žaru. Naročito su ukusne punjene na različite načine ili pečene u pećnici. Također se mogu marinirati ili spremati na salatu kao hladna predjela.

Lignja u svojem ambijentu u morskoj dubini


28.04.2007.
Došlo je do greške sa otvaranjem baze podataka!
povratakMore