Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Stričeva kuharica Mala kuharica za muškarce i papučare
Podvarak


Uz dobar podvarak možete poslužiti dobar domaći ombolo.

Kad netko kaže Ťbabať onda to može zazvučati nekako grubo i odbojno, ali ne i meni jer ja sam svoju pokojnu nonu uvijek zvao Ťbabať.

Moja baba me naučila kako napraviti dobar podvarak. U stvari ona me privikla i naučila na dobru kužinu i ona je glavni krivac što ja volim kuhati.
Babin podvarak je bio nešto što se pamti cijeli život i što je teško dostići koliko god je to jednostavno jelo i koliko god se vi upinjali da vam to uspije. Međutim to ne znači da ne treba probati dostići svaki put Ťviši nivoť.

Mnogi niti ne znaju šta je podvarak. E pa za njih u tri kratke riječi – to vam je ...

... Ťpirjani kiseli kupusť, idealna klopa (pazi vamo – to je samo dobar prilog) za ove hladne zimske dane koje popunjavate mesnim svinjarijama. Tu vam spadaju svinjetina, puretina, piletina i sve vrste Ťpitome peradiť kao što su purice, guske, patke, pauni... Ops, pardon, pauni ne spadaju tu. Oni više nisu za jelo. Oni su ukrasne beštije koje danas kite, što će reći – krase, vrtove, gradske vjećnice, sabornice... Sorry, opet ja zabrazdio u politiku. Bolje da idemo kuhati.

Znači rekli smo da vam treba prije svega kiseli kupus. Može onaj ribani, ali ja bih vam za dobar podvarak preporučio onaj u glavici. Jedna glavica od oko 1 kg je sasvim dovoljna za početak.

Kupus, bio on već riban ili u glavici, obavezno probati prije nego ga nastavite obrađivati. Ako vam je prekisel onda ga isperite hladnom vodom. U stvari uvijek ga isperite hladnom vodom, a ako je i onda prekisel za vaša nepca ispirite ga dok god ne prilagodite kiselost svojim guštima. To uvijek vrijedi za kiseli kupus jer to spada u bonton kiselog kupusa.

Ako ste se odlučili za kiseli kupus u glavici obradite je tako da odvojite listove i poslažete ih jedan na drugoga pa ga onda oštrim nožem narežete na kockice veličine 1 x 1 cm. Odoka. Netko tko radi Ťflekiceť već zna kako to ide. O flekicama jednom drugom prilikom. Sada kuhamo podvarak. Osim kiselog kupusa za podvarak će vam trebati jedna srednje velika glavica kapule, pol decilitra običnog sjemenskog ulja, kavena šalica riže (za espresso kavu a ne za bijelu kavu) i prema osobnom guštu malo papra i mljevene crvene paprike – slatke. Otprilike jedna žličica bi bila sasvim dovoljna.
Od ostalih potrepština za kuhanje ti je jedna široka teća, jedna vatrostalna posuda i jedna rashlađena butelja graševine. Ovaj puta kontinentalno vino jer je u pitanju ipak kiseli kupus, a ne riba. To je u redu, ne? Graševinu otvorite prije nego zaprljate ruke s kupusom. Čisto da vam boca ne isklizne iz mokrih ruku, jer ne bi bilo u redu da prekidate pripremu kupusa radi skupljanja graševine i krhotina s poda u kuhinji.

Kapulu očistite i nasjeckajte na kockice te je stavite na ulje koje ste zagrijali u onoj širokoj teći. Propirjajte kapulu da malo sfjapa i zažuti pa k tome dodajte onaj nasjeckani kupus i pirjajte dok god kupus pušta tekućinu. Popaprite, umjereno posolite i dodajte crvenu papriku. Uz konstantno mješanje nastojte da vam sve skupa ne zagori, jer kiseli kupus je vrag – zna zagoriti dok ste se okrenuli po žluk graševine. Zato oprezno. S graševinom. Možete sve skupa malo podliti vodom. Mislim na kupus, a ne na vas. Koliko se sjećam vi se podljevate graševinom. Ne?
Kad kupus omekša, ubacite u njega onu šalicu riže i sve skupa dobro promješajte i pirjajte uz mješanje par minuta – dok riža ne počne bubriti. Nadam se da ima malo tekućine na dnu teće, a ako nema dodajte pol čaše vode, opet promješajte i pirjajte minut-dva pa skinite s vatre. Sada sve skupa prebacite u onu vatrostalnu posudu, protresite je da se podvarak poravna i stavite u zagrijanu pećnicu (oko 180-200°C) dvadesetak minuta da se zapeče i da riža upije ostatak tekućine iz podvarka. Zato smo i stavili malo riže. A i gušt je bolji. Bilivmi.

Eto to je cijela majstorija. Ako vam je uspjela dobili ste izvrstan prilog za bilokoje pečenje od peradi ili svinjetine. A ovdje kod nas u Istri uz podvarak izvrsno ide i tanko rezani i poprženi ombolo. Orko, još kako dobro ide. Uz podvarak dobro Ťlegneť hladno pivo, naročito ako ste svu graševinu potrošili na Ťpodlijevanjeť. Sram vas budi ako jeste.
Ovo s graševinom me nije naučila moja baba. To sam ja dodao kao svoj originalni doprinos tehnici pripreme i kuhanja domaćih jela. Na ponos i diku babinu unuku.

Dobar tek želi vam Stric.

Na sličici je podvarak s domaćim ombolom.

27.11.2012: 21355


09.12.2004.
povratakStričeva kuharica štampanje broj čitanja:  29587 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: