Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Kratke priče Laprdanje i pričanje, maštanje i sjećanja
Kad ja umrem pokrijte me čičkom...


Sanjao sam noćas da sam umro i to me Ťubilo drito u pojamť, uhvatilo u raskoraku.
S jedne strane stigle godine kad vidiš kako ti se tijelo laganice kvrči, okvrgavljuje i sve češće čučiš po kojekakvim ambulantama s uputnicom u ruci, a s druge strane misli i dalje lete k'o da ti je tek dvadeset. Ne?

Umro ja tako, ležim skockan u otvorenu lijesu da mi znani i neznani u prolazu upute onaj zadnji, gadljivi, pogled. Poneki se, ko fol pobožno, prekriži, neki potajice pljucne tri puta i ulovi se za yaya, čist' da skine urok, koji bi mu se od mene kao pokojnika i ziher urokljive osobe, mogao i nehotice prikeljiti.

Kruže oko mene do mojih bližnjih, skladno poredanih u špalir, ljube ih i ispod glasa mrmljaju nešto kao sućut, a ja sve to osjećam, al' ne vidim, pas mu mater i ne mogu mrdnuti, otvoriti oči ili okrenuti glavu da u svemu tome barem malo i ja uživam. Jesam li ja glavni danas ili ne?. Bilo bi baš cool pomaknuti se, ustati, il' nešto reći ovima što mile. Možeš si mislit koji bi to stampedo nastao, a dobar dio ženskadije samo bi zakovrnuo okicama i onemoćalo tresnuo na pod. To bi bilo za pamćenje.


Nakon litanija i ukopa, bliži prijatelji i rodbina skupili su se doma kod mene i uz meze i cugu još malo me žalili. Neki su potegnuli koju više pa se uskoro začuo i prigušeni kikot i atmosfera se malkice raskravila. Kad je nestalo pića i opustošile se tacne s klopom svi su zgiljali i ostavili svinjac koji je moja Ťudovať morala spremati dokasna. Iskusne profi-narikače vele da je to dobro, odvraća joj misli od toga kako se više nikad neću razvaljivat po kauču i svaki put zapišat dasku u zahodu. Tek kad je uvečer umorno legla u krevet shvatla je da me nema i da nema kome gurnuti noge na grijanje. Barem za još dogledno vrijeme. A još ni roletne u sobi nisam popravio.

Prođe prva godina, sjećanje je još relativno svježe. U dnevni tisak među osmrtnice daju ti sliku i napišu koju o tome kako im nedostaješ i bla, bla, bla. Podsjetnik onima koji me se još sjećaju, ako me uopće itko uspije prepoznati na slici. Uobičajeno je da to bude neka slika iz davne mladosti kad pokojnik nimalo ne liči na osobu koja bi mogla jednog dana flipnuti. Pucaš od zdravlja i veselo se keseriš.
Al' vremenom sjećanja blijede. Dođu ti na grob onako prigodničarski, jednom il' dva puta godišnje, za Dan mrtvih ili na godišnjicu kad si otegnuo. Urede grob, donesu par buketa ili važ cvijeća, zapale svaki svoju svijeću, zastanu manje od minute, probaju te se sjetiti i odu da bi možda svratili dogodine. Ko šiša krepaline. Pfuj, pfuj, pfuj.

Onda mi pade na pamet Ťdal' će mi tamo falit' onih stvariť. Znate vi šta mislim. Probudio sam se i shvatio da ipak samo sanjam. Mašala.

Crni Roko

9.10.2011. : 1068

16.01.2004.
povratakKratke priče štampanje broj čitanja:  2700 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: